Umut Pina

umut-pina-marmara
Türkçe
TR
English
EN

Akademik Çalışmalar

Yayınlar

1- Karadurmus, U., Benli, T., Sarı, M. (2024). Discovering new living Pinna nobilis populations in the Sea of Marmara. Marine Biology, 171(4), 90. http://dx.doi.org/10.1007/s00227-024-04416-3

Marmara Denizi (SoM), yelpaze midye popülasyonları için benzersiz bir ortam sunmakta olup bazı bölgeleri canlı popülasyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Bu çalışma SoM’de mortaliteden etkilenmediği bilinen yeni pina popülasyonlarını araştırmayı ve tanımlamayı amaçlamaktadır. SoM’un güneyindeki 105 km’lik kıyı şeridi boyunca 47 istasyonda 28.200 m2’lik alan su altı görsel kesitleri kullanılarak araştırıldı. Sualtı araştırmalarında toplam kabuk yüksekliği 11,8 ila 31,4 cm arasında değişen 544 adet canlı yelpaze midye kaydedildi. Ortalama yoğunluk 5,3 inç 100 m−2 olarak tahmin edilmesine rağmen bazı istasyonlarda maksimum 18,8 inç 100 m−2 kaydedildi. Bu yoğunluk sıcak noktaları, kumlu ve deniz çayırı çayır habitatlarında kıyı şeridinden 10 m derinlik aralığına ve kıyı şeridinden 100 m mesafeye kadar dağılmıştır. Yavruların varlığı başarılı işe alımın kanıtıydı. Dağılım şekli ve kaydedilen ölümler, hidrodinamik faktörlere ve yoğun insan faaliyetlerine bağlandı. SoM’deki potansiyel çevresel faktörler (düşük tuzluluk ve sıcaklık), öldürücü patojenlerin olası yayılmasını kontrol edebilir veya geciktirebilir. Uygun koşullar midyelerin dayanıklılığını ve hayatta kalma mekanizmalarını sağlar. SoM, Ege Denizi’nde bulunanlar gibi etkilenen alanların larva ihracatı yoluyla yeniden kolonileştirilmesi için umut verici bir larva rezervuarı sunmaktadır.

2- Karadurmuş U., Sarı M. (2022). The last hope: the struggle for survival of fan mussels in the Gulf of Erdek, Sea of Marmara, Turkey. Mediterranean Marine Science, 23(3): 473–483. https://doi.org/10.12681/mms.28474

Çalışma, Erdek Körfezi’ndeki pina popülasyonlarının sualtı araştırmalarına dayalı olarak mekansal dağılımının ilk geniş ölçekli değerlendirmesinin sonuçlarını sunmaktadır. Popülasyon yoğunluğu ve yapısı 9080 km2’lik bir çalışma alanında sualtı görsel sayımları yapılarak tahmin edilmiştir. Toplam 29 istasyonda 2164 midye sayılmış ve 100 m2’de 71,2 bireye varan yoğunluklar kaydedilmiştir. Araştırmacılar populasyonun mekansal dağılımında ve hayatta kalmasında bentik habitatlar, derinlik ve insan faaliyetlerinin etkili olduğunun altını çiziyor. Sığ sularda bulunan deniz çayırları yavru pinalar için sığınma, büyüme ve yaşam alanı sunmaktadır. Turizm, balıkçılık, dalış faaliyetleri ve tanımlanamayan belirsiz ölümlere rağmen, sonuçlar Erdek Körfezi’ndeki pina popülasyonları için umut verici bir senaryoya işaret ediyor ve popülasyonun sürdürülebilirliğinde birincil rol oynayabilecek birçok canlı yavrunun varlığını vurguluyor.

Projeler

1- Sarı M., Karadurmuş U., Benli T. (2022). Pinaların çığlığı. Borusan Holding & Impact Hub İstanbul, Sürdürülebilir Fayda Programı.

Bu proje müsilaj nedeniyle yıpranan Marmara Denizi ekosisteminin iyileştirilmesine ve Akdeniz’de önemli bir ekolojik rol oynayan yelpaze midye popülasyonlarının sürdürülebilir yönetimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Amaç doğrultusunda diğer bölgelere aktarılabilecek pilot alanlarda bilimsel veri üretimi, özel koruma ve restorasyon stratejileri geliştirilmesi hedeflenmektedir. Araştırma sahası Kapıdağ Yarımadası ve Bandırma kıyılarında 105 km sahil şeridini kapsamaktadır. Proje aynı zamanda restorasyon ve yaygınlaştırma faaliyetleri ile mavi büyümeye hizmet eder.

2- Karadurmuş U., Sarı M. (2021). Pinna nobilis popülasyonlarının Erdek kıyılarında dağılımı, populasyon dinamiği ve koruma çalışmaları. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi, Proje No: BAP-20-1004-003.

Akdeniz havzasında son ölüm olayları nesli tükenmekte olan endemik çift kabuklu pina popülasyonlarının düzenli olarak izlenmesi ihtiyacını vurgulamaktadır. Proje kapsamında Erdek kıyılarında pina populasyonlarının dağılımının ve yoğunluğunun belirlenmesi, dağılımın suyun fiziko-kimyasal özellikleri ile ilişkisi, populasyonun durumu, biyolojik özellikleri belirlenerek Deniz Koruma Alanları (DKA) ve Özel Koruma Alanları (ÖKA) önerilmesi amaçlanmıştır.

Bildiriler

MARMARA DENİZİ’Nİ “PİNA”LAR KURTARACAK

Marmara Denizi’ni müsilajdan kurtarmak üzere Borusan Holding’in desteğiyle Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin liderliğinde yürütülen ‘Marmara’nın Umudu Pina’ projesi 12 Nisan’da yapılacak ilk toplantı ile hayata geçiyor. 

İklim değişikliği, çevre ve deniz kirliliği sebeplerinden ötürü müsilaj problemi yaşayan Marmara Deniz’ini kurtarmak için Borusan Holding’in ve Impact Hub İstanbul’un ‘Sürdürülebilirlik Fayda Programı’ kapsamında, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa SARI liderliğinde Ocak 2023’de hayata geçirilen ‘Marmara’nın Umudu Pina’ projesi saatte altı litre deniz suyunu temizleme kapasitesine sahip ‘Pina’ların korunmasını ve çoğalmasını hedefliyor.

Marmara Deniz’inin kurtarılmasında büyük rol oynayan Akdeniz’in en büyük çift kabuklusu ‘pina’ bir saatte altı litre deniz suyunu süzerek müsilajla mücadelede ilk sırada yer alıyor. Bu özelliğinden ötürü Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal yasalarla koruma altında. Akdeniz havzasında iklim değişikliğinden ötürü 2016 yılında bir hastalık nedeniyle toplu ölümler sebebiyle topluca ölen Pinalar Marmara Denizi’nin özel yapısı sayesinde yaşamaya devam ediyor. Bu da Pinalar için Marmara Denizi’ni son sığınak yapıyor.

Bugüne kadar 150 km kıyı şeridinde 80 bölgede 200’den fazla dalış yapılarak önemli bulgulara ulaşılan ‘Marmara’nın Umudu Pina’ projesinin amacı gönüllülerden destek alarak kamudan, sivil toplum örgütlerine, belediyelerden yerel halka kadar bilinçlendirme ve projeye herkesin destek vermesiyle insan kaynaklı baskıları azaltarak müsilajsız Marmara’ya ulaşmak.

Ocak ayında başlayan projenin ilk toplantısı 12 Nisan 2023 tarihinde Erdek’te gerçekleştirilecek. Erdek Kaymakamlığı, Erdek Belediyesi ve Erdek Ticaret Odası’nın destek verdiği toplantıda projenin amacı, bulguları ve hedefleri anlatılacak. Toplantı projeye destek ve katılım sağlamak isteyen herkese açık.

Marmara’nın umudu pina, pinanın umudu Marmara!

Daha fazla bilgi için:

Prof. Dr. Mustafa SARI

msari@bandirma.edu.tr

Cep Tel: 0505 800 16 02

Web sitesi: www.umutpina.com.tr

Not: Fotoğraf, video ve poster için linki tıklayınız. https://we.tl/t-RVojJ1fqOF