Umut Pina

umut-pina-marmara
Türkçe
TR
English
EN

Toplantılar

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı destekleriyle MAR-PİNA Projesi başlıyor

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından desteklenen Marmara Denizi’nde Pina (Pinna nobilis) Koruma ve İzleme Projesi (MAR-PİNA), deniz çayırlarıyla birlikte pina popülasyonlarının sürdürülebilir yönetimine ve Marmara Denizi ekosisteminin iyileştirilmesine odaklanmaktadır. Projenin amacı, Marmara Denizi’nde yerleşik pina popülasyonlarının korunması ve sürdürülebilirliği için bilimsel veri üretmek, koruma stratejileri geliştirmek, toplu ölümlerden sorumlu patojenleri izlemek ve stok durumu tespit edilen pinaların uzun süreli izleme çalışmalarını gerçekleştirmektir. Çalışma alanı, Marmara Denizi’nin tüm kıyı şeridini içermekte olup, İstanbul Adaları, Marmara Adaları ve Çanakkale ve İstanbul Boğazları gibi önemli bölgeleri kapsamaktadır. Proje ayrıca müsilaj felaketi sonrası zayıflayan Marmara Denizi ekosisteminin rehabilitasyonuna katkıda bulunmaktır.

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı destekleriyle MAR-ÇAYIR Projesi başlıyor

Deniz çayırları, ekolojik, biyolojik, ekonomik ve jeolojik açıdan kıyısal alanlarda önemli roller oynarlar. Canlı türlerine üreme, barınma, saklanma ve beslenme alanları sağlarlar ve karbon tutma gibi ekosistem hizmetlerini yerine getirirler. Ancak, Marmara Denizi’nde bulunan dört tür deniz çayırının dağılım alanlarına ilişkin eksiklikler bulunmaktadır. 

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından desteklenen Marmara Denizi’nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi  Projesi (MAR-ÇAYIR) kapsamında Marmara Denizi’nde bulunan deniz çayırlarının yayılışını belirlemesi, fenolojik özelliklerinin incelemesi, epifit türlerin belirlemesi ve koruma stratejileri geliştirmesi hedeflemektedir. Ayrıca, bu proje pilot restorasyon çalışmaları yaparak ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) tabanlı haritalar oluşturarak deniz çayırlarının korunması ve yönetilmesine yönelik bilgi sağlayacaktır. Bu şekilde, proje Marmara Denizi ekosisteminin restorasyonunu destekleyerek deniz çayırlarının korunmasına ve sürdürülebilir yönetimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Projemiz tarafından desteklenecek projemiz aynı zamanda pinaların birincil yaşam alanlarının korunmasına katkı sağlayarak pina stoklarının da sürdürülebilirliğine katkı sağlayacaktır.

Cam Balık'ın Yolculuğu "Umut Pina" kitabı okuyucularıyla buluştu

Prof. Dr. Mustafa Sarı, uzun yıllar Van Gölü inci kefalinin korunması için çalıştıktan sonra şimdi de deniz suyunu temizleyen ancak Marmara Denizi dışında toplu ölümlere maruz kalmış pinanın korunması için Umut Pina projesini başlattı. Cam Balık serisinin “Umut Pina”  kitabı ile bu hareketi çocuklarımıza taşımak hedefindedir.

Yavru bir yılan balığı olan Cam Balık, okyanus sularında dünyaya gelmiş ve anayurduna dönmek için uzunca bir yolculuğa çıkmıştır. Bu zorlu yolculukta başına gelecek olanlardan korkup, bir rehberi olmadığı için üzülmekteyken kendisi gibi yavru iki yılan balığı ile daha karşılaşır. Üç küçük yılan balığı arkadaş olup birbirlerinin hikâyelerine tanıklık ederlerken, bir taraftan da karşılaştıkları diğer deniz canlıları sayesinde pek çok farklı maceranın içinde bulurlar kendilerini.

Cam Balık, Buzlu Cam ve Kırık Cam, okyanustan Akdeniz sularına ulaştıklarında ise yepyeni bir türün boş kabukları ile karşılaşırlar: Pina! Kimsenin nereye gittiğini bilmediği pinalar Cam Balık’ın ilgini çeker ve her geçtikleri yerde onlarla ilgili bilgi toplamaya çalışır. Kısa bir süre sonra, kendi sularına çekilen Buzlu Cam ve Kırık Cam’la vedaşalma vakti geldiğini anlayınca da yoluna tek başına devam eder ve sonunda canlı bir pina ile karşılaşır. 

Cam Balık, Marmara Denizi’nde tanıştığı Umut Pina ve Yeşil Sakal sayesinde Akdeniz’deki pinalara ne olduğunu, pinaların deniz ekosistemi içindeki etkilerini, insanların ve sebep oldukları iklim krizinin ekosisteme verdiği zararı öğrenir. Cam Balık, yaşadığı bu deneyim ve bilgi dolu yolculuğun sonunda kendi sularına, anavatanına ulaşabilecek midir? Yoksa daha yaşanacak yeni maceralar, edinilecek yeni bilgiler mi vardır?

Umut Pina İBB Toplu Ulaşım Araçlarında

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü destekleriyle 22-28 Nisan 2024 tarihleri arasında MODYO TV olarak bütün ulaşım araçlarında Umut Pina kısa tanıtım filmi gösterime girdi. 

Umut Pina Akdeniz’e umut olmak için Genova Üniversitesi’nde

Marmara Denizi’ndeki pinalar sağlıklı ve üretken şekilde umut olmaya devam ederken son gelişmeler yavru bireylerin Çanakkale Boğazı aracılığıyla Akdeniz’e taşındığı ve tamamen yoksun alanlarda yeni kolonizasyonları desteklediği varsayılıyor. Proje ekibimizden Doç. Dr. Uğur Karadurmuş İtalya’daki Genova Üniversitesini ziyaret ederek AB destekli LIFE PINNA proje ekibiyle bu hipotezi tartıştılar ve gelecekteki çalışmalara yön vermek üzere işbirliklerine varıldı. Pinalar artık sadece Marmara’nın değil Akdeniz’in de umudu!

Umut Pina Uluslararası Pina Koruma Çalıştayında

Avrupa genelinde pinaların hayatta kalması için çalışan araştırmacıların katılımıyla uluslararası “Conservation of Pinna nobilis and strategies to avoid extinction” çalıştayı gerçekleştirildi. Farklı ülkelerden katılımcılar tarafından yürütülen çalışmaların sonuçları ve yılın sonundaki kısa ve orta hedefleri paylaşıldı. Türkiye adına Umut Pina proje ekibimizin de katıldığı çalıştayda kontrollü üreme teknikleri, patojen organizmalarla mücadelede yaşanılan zorluklar ve iklim değişikliğinin etkileri tartışıldı. Aynı zamanda yeni veya dirençli popülasyonlarının keşfedilmesine dair umutlar da ortaya konuldu. Bireysel projelerde toplanan verileri bir araya getiren bilimsel bir belge oluşturmak amacıyla araştırmacılar bir sonraki ağ oluşturma etkinliğinde buluşmak üzere anlaşmaya vardı.

Umut Pina Belgeseli Yayında

Borusan sürdürülebilir fayda programı kapsamında olan ”Umut Pina Belgeseli” yayınlandı. Belgeselin kahramanı olan Pina’nın yaşam alanı, var olan popülasyonu ve pina yaşamını tehlikeye atan müsilaj, yanlış yapılan avcılık faaliyetleri gibi önemli konulara dikkat çekildi. Marmara’nın umudu olan pina hakkındaki belgeselimize ulaşmak için tıklayınız.

Marmara‘nın Umudu Pina Kuşcenneti Festivalinde

Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali etkinlikleri kapsamında “Marmara’nın Umudu Pina” söyleşisi gerçekleştirildi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı moderatörlüğünde “Marmara’nın Umudu Pina” söyleşisi yoğun katılımla gerçekleşti. Söyleşi öncesinde “Umut Pina” belgeselinin gösterimi yapıldı. Söyleşide konuşmacı olarak Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ve çevre duyarlılığıyla tanınan kıymetli oyuncu Olgun Şimşek yer aldı. Söyleyişi sırasında pinaların Marmara için önemini anlatan Prof. Dr. Mustafa Sarı, ‘’Pinaların türü tehlike altında. Müsilaj bir milattır. Müsilajdan sonra Marmara’nın çırpınışlarını göz ardı edemeyiz” sözlerini kullanarak pinanın önemini vurgularken, çevre kirliliği konusunda duyarlı olunması gerektiğini belirten Olgun Şimşek, çevre kirliliğinin ülkemizde büyük bir sorun oluşturduğunu, müsilajında  diğer çevre sorunları gibi bizim yaşamımızı etkileyen sorunlardan biri haline geldiğini farkındalık yaratırsak pinaları kurtarabiceğimizi vurguladı. Festival alanında bulunan Umut Pina standımızı ziyaret eden Olgun Şimşek proje ekibi ve pina elçilerimiz ile buluştu.

Umut Pina Belgeseli Ön Gösterimi

Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı 1. Dönem belgeselleri ön gösterimi İstanbul’da gerçekleştirildi. Marmaranın Umudu Pina, Zaman Yolcusu Kreta ve Sağır Kadın Hak projelerinin belgesel yapımcısı ve yönetmeni Vedat Atasoy tarafından tamamlanan belgeselleri yoğun ilgi gördü. Proje ekibimiz ve pina elçilerimizin de katılım sağladığı gösterimde Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı 2. Dönem projelerine ilişkin değerlendirmeler de tamamlandı. Belgesel çekimleri süresince emeği geçen yönetmen Vedat Atasoy’a ve sualtı belgeselcisi Bengiz Özdereli’ye teşekkür ederiz.

Umut Pina “Kyzikos Ultra Maratonu’nda

8-10 Eylül 2023 tarihlerinde 4. düzenlenen Türkiye’nin en yüksek katılımlı ve hızlı koşu yarışlarından biri olan Kyzikos Ultra Maratonu’nda pina elçileri üç gün boyunca maraton alanında tahsis edilen Umut Pina standında yerini aldı. Toplam beş parkurdan oluşan maratonda proje ekibinden Doç. Dr. Uğur KARADURMUŞ’un da koştuğu beş kilometrelik parkuru “5K Umut Pina Koşusu” adıyla projemize atfedildi.

“Pina için Dostluk Halkası: Keşfet, Bilinçlendir, Koru” Sosyal Sorumluluk Projesi Tamamlandı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sosyal Sorumluluk ve Gönüllülük Koordinatörlüğü bünyesinde Denizcilik Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mustafa SARI, Sağlık Hizmetleri MYO öğretim üyesi Doç. Dr. Miraç KAMIŞLIOĞLU ve Denizcilik MYO öğretim üyesi Doç. Dr. Uğur KARADURMUŞ’un koordinasyonunda “Pina için Dostluk Halkası: Keşfet, Bilinçlendir, Koru” sosyal sorumluluk projesi başarıyla tamamlandı. 

Projede, Akdeniz’de kritik düzeyde tehlike altında olan çift kabuklu deniz canlısı pinaların deniz kullanıcıları tarafından keşfedilmesini ve anlaşılmasını vurgulayarak bilinçlendirme faaliyetleri aracılığıyla farkındalık yaratmayı ve proaktif adımlar atarak deniz kullanıcılarının koruma çalışmalarına dahil edilmesi amaçlanmıştır. Projede, sürdürülebilir bir gelecek için geniş bir katılımcı bağlantısı ve toplu eylem duygusu taşınması ile “Temiz Çevre Temiz Marmara” vurgusu yapılmıştır. 

Üniversitemiz gönüllü öğrencileri ile Umut Pina elçileri bir araya gelerek Temmuz-Eylül 2023 tarihleri arasında 90 gün boyunca Kapıdağ Yarımadası kıyılarında bölge halkı, turistler, yerleşik kıyı balıkçıları ve tekne sahiplerinden oluşan 800’e yakın işletme ve 9000’den fazla deniz kullanıcısına ulaşarak pina dostluk halkasını genişletti.

Sürdürülebilir Fayda Programı Kapanış & Lansman Etkinliği

Borusan ve ImpactHub İstanbul desteğiyle Sürdürülebilir Fayda Programı kapsamında yürütülen projemizin sonuçlarını paylaşmak üzere deprem bölgesi Hatay Defne’de bulunan Borusan Sinemasal Kampüsü’ndeydik. Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez ATEŞ’in moderatörlüğünü yaptığı panelde Prof. Dr. Mustafa Sarı proje süreçleri ve sonuçları hakkında bilgiler verdi. Etkinlik afet bölgesinde güncel durumun konuşulduğu panelin ardından son buldu.

pinaaa

Gemlik'te Dip ve Kıyı Temizliği

Daha yaşanabilir bir gelecek için Okyanus Gönüllü Borusanlılar ile Gemlik’te kıyı ve dip temizliği için buluştuk. Prof. Dr. Mustafa Sarı, su-kıyı temizliği, müsilaj sorunu hakkında sunum yaptı. Borusan İlkokulu öğrencilerinin de katılımıyla geniş çaplı bir etkinlik gerçekleştirirken kıyıların ve suların temizliğine verdiğimiz önemi bir kez daha vurgulamayı ve bu alandaki farkındalığı artırmayı amaçladık.

 

Marmara'nın Umudu Pina Borusan Turuncu'da

Pina’nın Akdeniz’deki hikayesinden başlayarak Marmara Denizi ve Pinaların birbirine nasıl umut olduğunu anlatan blog yazımız Borusan Turuncu’da yayınlandı. Yazımızın tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Koruma Stratejisi Geliştirme Etkinliği

Projemiz kapsamında Pinalar için Koruma Stratejisi Geliştirme Etkinliği düzenlendi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe tüm paydaşlarımızın yer aldığı kurum ve kuruluşların temsilcileri, basın mensupları, akademisyenlerimiz ve vatandaşlar katıldı. Programda kürsüde ilk olarak proje tanıtımını yapmak üzere Doç. Dr. Uğur Karadurmuş yer aldı. Protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından pinaların önemini ve pinaları korumaya yönelik yapılması gerekenlere dair önemli bilgileri içeren bir sunum ve konuşma gerçekleştirildi. Oldukça verimli geçen program soru-cevap bölümü ile son buldu.

Proje Ekibimiz Perili Köşk'te

Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı kapsamında proje sahipleriyle Perili Köşk’te bir araya geldik. Toplantıya Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez ATEŞ ve Impact Hub İstanbul Kurucu ortağı Semih BOYACI katılımları ile destek verdi. Toplantıda projemizin ilerleme sürecini, yaratmaya başladığı etkileri görüştük ve gelecek planlarını değerlendirdik. Toplantının ardından gazeteci ve köşe yazarı Ayşe ARMAN ile Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa SARI bir söyleşi gerçekleştirdi.

1. Katılımcı Etkinliği - Erdek

Pina populasyonlarının yoğun olarak varlığını sürdürdüğü Erdek Körfezi deniz kullanıcıları ve paydaşların yer aldığı 1. Katılımcı Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı Erdek Kaymakamlığı, Erdek Belediyesi ve Erdek Ticaret Odası’nın da katılımıyla Erdek Anadolu Lisesi’nde gerçekleşti. Toplantıda Doç. Dr. Uğur Karadurmuş’un yapmış olduğu açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Mustafa Sarı pinaların korunması adına alınması gereken tedbirleri anlattığı bir sunum gerçekleştirdi. İklim değişikliği, çevre ve deniz kirliliği sebeplerinden ötürü müsilaj problemi yaşayan Marmara Deniz’ini kurtarmak amacıyla düzenlenen ve oldukça verimli geçen toplantıda katılımcılardan gelen sorular cevaplandırılırken görüş ve önerilerine de yer verildi.

4686a211-17d3-0b59-0de3-59e582e018e6

Pinaların Çığlığı Belgesel Çekimleri İstişare Toplantısı

Pinaların Çığlığı daha çok duyulsun diye başlayan yolculuk, destekçileri artarak sürüyor. Yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında belgesel çekimlerini konuşmak üzere proje ekibimiz belgesel yapımcısı ve yönetmeni Vedat Atasoy, senarist Tugrul Mengi, Sürdürülebilir Fayda Programı proje yöneticisi İlkay Bilgiç ile Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ev sahipliğinde biraraya geldi.